Reklama
 
Blog | Petr Kops

Zeman vs. Schwarzenberg – kdo je kdo – pár faktů…

Tak už se nám to začíná vybarvovat. KSČM podpoří ve druhém kole Zemana, také ČSSD doporučila volit v druhém kole Zemana. Naproti tomu neúspěšná kandidátka na post prezidenta paní Roithová říká: "Bylo by špatné, kdyby se vrátila Zemanova politika". Kdo má pravdu a kdo ne? Připomeňme si pár faktů...

Miloš Zeman

V roce 1968 vstupuje do KSČ, avšak záhy, po invazi vojsk je ze strany v roce 1970 vyloučen kvůli kritice normalizačního režimu, ve které pokračoval v různých formách až do roku 1989. Ve známost vešel poté co v roce 1993 byl zvolen předsedou ČSSD. V roce 1996 se stal předsedou Sněmovny a ČSSD se stala druhou nejsilnější stranou. Tehdy přichází první dohoda s předsedou ODS Klausem. Následně v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny v červnu 1998 zvítězila ČSSD a Zeman se stává premiérem menšinové jednobarevné vlády a uzavírá další dohodou s Klausem označovanou jako opoziční smlouva, na jejímž základě vznikla menšinová vláda ČSSD. 

Díky ní Zeman vedl zemi až do voleb v roce 2002. Do vlády přivedl několik kontroverzních osob, nad nimiž se vznášely aféry – Jaroslava BaštuJana KavanaKarla BřezinuStanislava GrosseIva Svobodu.  Za vlády Miloše Zemana ČR vstoupila v roce 1999 do NATO a udělala významné kroky pro vstup země do Evropské unie.

Reklama

V lednu 2003 byl navržen na prezidenta, ve volbě 24. ledna však vypadl již v prvním kole, protože mnozí jeho spolustraníci pro něj nehlasovali. Hlavou státu se pak stal Václav Klaus. To považoval za zradu a následně se začal rozcházet s linií ČSSD a v roce 2007 z ní zcela odešel.

Karel Schwarzenberg

V 1948, musí s rodiči opustit Československo. Studoval práva ve Štýrském Hradci a v Mnichově lesnictví. Ty však přerušuje a přebírá odpovědnost za hospodaření rodinných statků v Rakousku a Bavorsku poté, co předčasně zemřel jeho adoptivní otec Jindřich.

I z exilu se intenzivně zajímal o dění ve své vlasti.  Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 a během následné normalizace podporoval československý disent. V Bavorsku spoluzaložil archiv zakázané literatury v ČSSR – Československého dokumentačního střediska. V roce 1987 spřátelil s Václavem Havlem. V letech 1984 až 1990 zastával funkci předsedy Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva.

Po pádu komunistického režimu se vrací do Československa a v červenci 1990 se stává kancléřem prezidenta republiky. V roce 1992 odchází z politiky a věnuje se údržbě rodinných lesů a památek. Znovu se vrací do politiky v roce 2002, do které ale výrazněji zasahuje až v roce 2007 jako ministr zahraničí.

I když mu jeho zázemí ve Švýcarsku, Bavorsku a Rakousku  usnadnilo vztahy s politiky z německy hovořících zemí, dokázal popudit Rakušany výrokem o protestujích Rakušanech.

Víte, že…

* Miloš Zeman je mladší jen o necelých 7 let než Karel Schwarzenberg?

* Roku 2003 získal Karel Schwarzenberg 2,7 milionu korun na Kroupovský rybník. Přesáhl termín pro kolaudaci asi o 6 měsíců a  ministerstvo financí mu prominulo povinnost dotaci vrátit. (ministerstvo financí promíjelo povinnost vrácení dotace u 90 % lidí, kteří o to zažádali.) V případě rybníku Ždír dodal svůj díl peněz (70 tisíc Kč), jímž byla dotace podmíněna, s měsíčním zpožděním a za toto pochybení mu byla ministerstvem financí řádně vyměřena a následně vybrána sankce 60 tisíc Kč.

* V květnu 2000 bylo odhaleno, že v týmu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana vznikl materiál nazvaný Olovo, který měl zdiskreditovat ministryni školství Petru Buzkovou?

* z účtu Karla Schwarzenberga, založeného v průběhu prezidentské kampaně vyplynulo, že sám do kampaně vložil dva miliony korun, milion věnovala správní firma Orlík nad Vltavou s.r.o., jejímž jednatelem je syn Karla Schwarzenberga, Jan. Šest milionů získal od TOP 09. Další údaje lze najít ZDE

* účet Miloše Zemana najdete ZDE

 *V rámci předvolební kampaně pro prezidentské volby v roce 2013 požádal Miloš Zeman, stejně jako další kandidát Jiří Dienstbier, o podporu vedení KSČM.

Kompletní info: 

KAREL SCHWARZENBERG

MILOŠ ZEMAN