Reklama
 
Blog | Petr Kops

Noční pomočování dětí – nemoc nebo porucha na úrovni komunikace?

Noční pomočování u dětí má mnoho příčin. Na jedné straně jsou to příčiny čistě „lékařské“, na straně druhé jde o poruchy, vniklé z příčin emočních, které můžeme směle nazvat poruchami na úrovni komunikace.  

Nepochopení ze strany rodičů a někdy též lékařů, může do značné míry posílit tyto projevy, které často považují za vzdor nebo projev poruchy vývoje dítěte. I s tím se setkali mnozí rodiče, se kterými jsme tyto problémy řešili.

Kde hledat pomoc nebo nápravu? Je to tedy nemoc? Je to porucha komunikace? Ani moderní medicína nemá dodnes jednoznačné vysvětlení. Přesto máme účinné cesty k řešení. Lékařská věda nám nabízí v současnosti několik dobrých řešení, pokud jde o příčiny diagnostikované nefrologem nebo urologem. A i když nepomohou úplně všem, jsou velkou pomocí rodičům a jejich dětem.

 

Reklama

Další z významných možností je řešit tento problém na úrovni komunikačních poruch, a to všude tam, kde nejde najít fyzickou příčinu. Zde se nabízí rodičům metoda, nazývaná Dětská životní mapa, která dokáže dát praktická řešení nejen v oblasti nočního pomočování u dětí, ale například i při poruchách učení, hyperaktivity dětí, atd.

Jde o metodu rychlou, účinnou a pro děti velmi přátelskou, netraumatizující. Rodiče dostávají kompletní souhrn toho, co se u dětí děje a jak konkrétně dál potupovat. Bližšší info na http://www.zivotnimapy.cz/zivotnimapy/9-ZIVOTNI-MAPA/27-DETSKE-MAPY